Mix Buster

Tekniset tiedot

Pituus4,05 m
Leveys1,57 m
Paino135 kg
MoottoriMercury 15 hp
Kantavuus4 hlöä
Moottorin enimmäisteho15 hv
Valmistusvuodet1983 – 1998
Hankintavuosin. 1990

Mix Buster on kiva pieni vene, jonka isäni hankki mökkiveneeksi minun käyttööni 90-luvun alussa. Se on rungoltaan vakaa, mutta pyöreäpohjaisena sen soutaminen on kevyelläkin tuulella hiukan hankalaa – tuuli vie sen helposti mennessään rantakaislikkoon, kivelle tai mikä hankaluus nyt sattuukin olemaan sopivasti lähistöllä.

Busterissa on sekä 15-heppainen Mercury että oma suosikkini, MinnKotan pieni sähköperämoottori. Sähköperämoottori ei kylläkään tarjoa vauhtia, mutta sen sijaan leppoisaa lipumista äänettömästi eteenpäin kauniina kesäpäivänä. Busteriin hankittu MinnKota oli varmaankin yksi ensimmäisiä sähköperämoottoreita Ryydynpohjan lahdella ja Näsijärven eteläpäädyssä, koska muiden veneilijöiden ilmeet olivat alkuun aika näkemisen arvoisia. Ihmettelivät varmaan että millä tuo nainen oikein liikkuu?!?

Kovin kauas sähkömoottorilla en ole uskaltautunut, kun en ole ihan varma miten pitkälle akun lataus riittää. Olen mitannut akun jännitteen parin tunnin ajon jälkeen ja huomannut kuluttaneeni latauksesta noin puolet, mutta kun kotirantaankin olisi kiva päästä konevoimalla. Ei siitä kyllä kovin pitkää soutureissua tulisi, koska parissa tunnissa ei alle viiden solmun nopeudella kauas ehdikään.

Ukkokulta sensijaan pitää vauhdista ja hän asentaakin Busterin perään Mercuryn. Mercuryllä pääsee myös kaislikkoon, lummelammikkoon ja muihin sellaisiin paikkoihin, joissa MinnKota hyytyy. Yksi sellainen, suosikkipaikkkani lapsuudesta lähtien on Myllypuro.

Myllypurolle pääsee melkein umpeen heinittyneestä aukosta Nuoralahden pohjoispäässä. Lapsena ihastelin veneen molemmin puolin tiheänä kasvavaa kaislikkoa sekä uoman tekemiä jyrkkiä mutkia ja ajattelin seikkailevani melkein Amazonilla! Nyt aikuisena katselen vähän murheellisena, miten puron rannoille on alkanut kertyä puoliksi lahonneita hylättyjä veneitä ja muuta roinaa.

Buster lasketaan veteen ihan lähipäivinä, ja aionkin tehdä pikku retken Myllypurolle. Olemme suunnitelleet tuovamme Busterin myös Längelmävedelle, koska täälläkin kuulemma riittää kapeita pikku puroja koluttavaksi. Kesän mittaan Busterillekin toivottavasti kertyy ajotunteja, ja saatte lukea niistä myöhemmin Matkoja-osiosta, kunhan saan sen avattua!