Faster 630

  • Vuosimalli 1991
  • Moottori Volvo 4-syl. diesel 130 hp
  • Vetolaite Alamarin vesisuihku
  • Lämmitettävä ohjaamo

Helge-nimen saanut Faster 630 -vene on ollut  poliisin käytössä valmistumisestaan v. 1991 vuoteen 2006. Vuonna 2007 se myytiin ja siirtyi yksityiskäyttöön.
Tässä osiossa kerrotaan tuon veneen vaiheista.
Ensin sananen historiasta….

Helge, vanha pirkanmaalainen poliisivene

Helgen tulon myötä Tampereella aloitettiin suunnitelmallinen venepoliisitoiminta, jota aiemmin oli harjoitettu lähinnä kelien mukaan.

Helge hankittiin Tampereen poliisilaitokselle uutena ja otettiin käyttöön 25.5.1991 Näsijärvellä. Vene sai nimensä poliisivarikon päällikön, Helge Ikävalkon mukaan, joka oli mukana veneen ensimmaisellä matkalla.

Miehistö oli veneeseen tyytyväinen, joskin vesisuihkun käyttö tuotti aluksi vaikeuksia etenkin ahtaassa satamassa. Ahkeran harjoittelun tuloksena vesisuihkua alettiin kuitenkin pitämään parempana kuin potkuria. Veneen kulkunopeus osoittautui pettymykseksi; Helge kulki vain 25 – 27 solmua, kun sen edltäjä ylsi 40 solmun nopeuteen.

Ensimmäisenä kesänä veneessä ilmeni toistuvia ongelmia, kun vesijetin työntövoima katosi. Jetti jouduttiin avaamaan useita kertoja, ja joka kerran syyksi selvisi, ettei potkuri pysynyt paikallaan kartiotunnelissa, ja reunavälys suureni liikaa.

Vasta toisen kesänä ongelmaan paneuduttiin ja huomattiin, että miehistö pyöritti potkuria merivaihteella usein taaksepäin poistaakseen ruohot ja muun roskan jetin tunnelista. Tällöin nailonholkilla akseliin kiinnitetty potkuri lähti aina liukumaan akselilla. Korjauksena hytin seinään asennettiin rajoitin, jolla estettiin vaihteen kytkeminen merivaihteella peruutusasentoon.
Kauhaa ohjattiin alun perin vaijerilla, joka liikkui samalla nopeudella kuin kauha kääntyi. Poliisimiehet ei osanneet käyttää sitä oikein, vaan rikkoivat sen liiallisella voimankäytöllä. Kauhan toiminta oli muutettava sähköiseksi, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Tosin se vaati myös lisää koulutusta.

Poliisin käytössä moottorin (Volvo Penta) huoltoväli on 100h kun se siviilikäytössä on 200h

Kolmantena kesänä veneen kulkunopeus alkoi hidastua ja moottoritilaan ilmestyi öljyistä likaa. Volvon huoltomies saapui poliisilaitoksen korjaamolle ja avasi moottorin. Kävi ilmi, että männänrenkaat olivat katkenneet, eikä turboahdinkaan oikein toiminut. Huoltomies vaihtoin moottoriin uudet männänrenkaat sekä turboahtimen siivikkorenkaan pakokanavan puolelle. Huollon jälkeen moottori toimi jälleen kuin uusi.

90 -luvun lopun jälkeen Helgen pohjaan ilmestyi paha painauma kiveen ajon seurauksena. Koskaan ei selvinnyt, kuka oli ajanut kivelle ja missä. Seuraavana talvena Helgen pohja korjattiin.

90 -luvun lopussa Helge upposi satamapaikallaan pelastusyritysten seurauksena. Veneen etukannella olevan kansiluukun tiiviste oli alkanaut vuotaa ja sadevesi valui pilssiin. Veneen oltua pitkään käyttämättä sen keula oli vajonnut syvälle, mikä sain poliisit tilaamaan paikalle pelastuslaitoksen. Pelastuslaitos nosti venettä keulasta, jolloin keulassa ollut vesi valui veneen perään konetilaan. Helgen perä vajosi ja koko vene upposi pohjaan. Uppoamisen takia veneen moottori oli huuhdeltava huoltoliikkeessä ja polttoainesäiliö oli tyhjennettävä. Helgeen ei kuitenkaan jäänyt sanottavia vaurioita pulahduksen seurauksena. Keulassa olleen veden olisi hyvin saanut pumpattua ulos pilssipumpulla.

2000 -luvun alussa Helgeä pidennettiin 40 cm valmistajan tehtaalla Kellokoskella. Pidennyksen tarkoituksena oli toisaalta lisätä kantavaa liukupintaa ja toisaalta tehdä tilaa uudelle, tehokkaammalle moottorille. Pidennys ei vaikuttanut veneen kulkuun, eikä valtiollakaan ollut rahaa paremman moottorin hankkimiseksi.

Kevättalvella 2005 Volvon huolto uusi moottoriin sylinterit ja männät ja tarkisti moottorin muutenkin kauttaaltaan.

Viimeiset kolme vuottaan poliisiveneenä Helge vietti Tampereen Pyhäjärvellä Nokian poliisin käytössä. Veneen moottori alkoi jälleen vuotaa öljyä, mutta Länsi-Suomen läänin ajoneuvotarkastaja ei enää myöntänyt rahaa veneen korjaukseen. Niinpä Helge päätettiin laittaa myyntiin. Kesä 2006 jäi Helgen viimeiseksi purjehduskaudeksi poliisiveneenä.

Kirjoitettu vanhempi konstaapeli Pertti Lehtisen muistelmien perusteella.