Lasikuitukorjaus

Kevät 2013

Syksyllä 2012 noston yhteydessä havaitttiin moottorin etukiinnikkeen olevan huonossa hapessa. Silloin asian eteen ei tehty mitään.

Keväällä asiaa tarkemmin tutkiessa huomasin moottoritilan lattiassa hakeamia. Tarkempi tutkiminen paljasti, että myös ulkopuolella veneen pohjassa oli gelcoat halkeillut. Pienen pohdinnan jälkeen tulin siihen tulokseen, että nuo halkeamat on tulleet vuosien mittaan rasituksesta, jonka moottori on aiheuttanut.

Sitten ei muuta kuin pohjan kimppuun. Ensin hiottiin vanha myrkkymaali pois halkeaman ympäriltä ja vähän reilumminkin. Tuolla alueella lasikuitu ei näyttänyt terveelätä. Kaikki huono kuitu hiottiin pois. Siitä lähti kolme kerrosta katkokuitua pois.

Silloin kun kuidut on saaneet kosteutta niiden kerrokset näkyy selvästi. Terveessä ja kuivassa kuidussa eri kerroksia ei erota. Hionta kannattaa tehdä niin pitkälle kunnes vastaan tulee terve kuitu.

Siinä hommassa on aina olemassa riskinsä…. Jos tervettä kuitua ei tule ollenkaan vastaan niin…. 🙂 Täytyy ostaa uusi Finmar…

Nyt kun pohjaa kerran on alettu tutkimaan se kannattaa tehdä perusteellisesti. Itse olen laiminlyönyt veneen pohjan tarkemman tutkimisen.

Silloin ostohetkellä pohjaan oli myyjän toimesta vedetty siisti musta pohjamaali ja kaikki näytti päällisin puolin hyvältä. Nyt paljastu karu totuus…. Lähes koko ”kölin” matkalla oli gelcoat kulunut pois. Se oli korjattu maalaamalla uutta pohjamaalia päälle. Putsasin kölin vanhasta pohjamaalista kuidulle asti.

Hionnan jälkeen pohja kannattaa pestä makealla vedellä. Pesun jälkeen pohjan kannattaa antaa kuivua. Jos pohja on päässyt pahaksi niin kuivumisaika on 1-3kk. Tarkka mies mittaa pohjan kosteusmittarilla ennen pinnottamista. Tässä tapauksessa pohja kuivui noin 3vk. Pahimmasta paikasta oli niin ulkopuoli kuin sisäpuoli otettu auki kuidulle.

Poikittaisjäykistäjän edestä hakattiin gelcoat irti… sananmukaisesti. Tuohon väliin ei nimittäin mahdu minkään asteinen hionta työkalu.

Poikittaispalkin päältä on poistettu moottorin etukannake. Vanhat kiinnityskohdat on antaneet periksi ja niihin pitäisi keksiä jokin uusi kiinnitys, mutta siihen aiheeseen palataan myöhemmin.

Näitä kaikkia tarvitaan pohjan kunnostamisessa.

Kun lasikuitu kerrokset on hiottu pois ja rakenteen annettu kuivua, tehdään korjauslaminointi. Hyvät ohjeet korjauslaminoinnista löytyy osoitteesta
http://www.kevra.fi/fi/Ohjeet/Korjauslaminointi/

Korjauslaminoinnin periaatekuva Kevran ohjeesta:

Finmarissa korjattava kohta oli muodoltaan epäsäännöllinen, joten oikean kokoisten palasten aikaan samiseksi käytin apuna piirtoheitinkalvoa.

Kalvo teipataan korjattavan kohdan päälle. Kalvolle piirretään jokaisen katkokuidun muoto, itse käytin erivärisiä tusseja, jotta en menisi sekaisin asennusvaiheessa.

Piirtämisen jälkeen kalvosta leikataan sapluunat, joiden avulla on helppo piirtää oikean kokoiset ja muotoiset palaset.

On myös hyvä merkitä kumpi pää tulee keulaan päin ja kumpi perään päin. Nimittän kun on selällään veneen alla, kaikki näyttää hieman toiselta.

Laminoitavan kohdan ympärille on hyvä laittaa suojateippaus. Teippaus helpottaa hiontavaihetta. Tietysti täytyy muistaa poistaa teipin heti laminoinnin jälkeen vielä kun laminointi on kostea.

Hartsia ei tässä tilanteessa kannata säästellä. Aloitin laminoinnin suurimmalla palasella, ensin hartsi veneen pohjaan, sitten hartsilla kyllästetty kuitu kiinni pohjaan. Kuitumaton alle ei saa jäädä ilmakuplia. Pensselillä ”täppäilemällä” saa ilmat hyvin pois. Kaikki katkokuitu kerrokset voi laittaa samalla kertaa.

Isommilla pinnoilla on hyvä käyttää kovatelaa. Jos pohjaa tehdessä (työskentely ylöspäin) isot palaset ei meinaa pysyä, niin kannatta antaa kerrosten kovettua välillä.

Kun olin asentanut kaikki maton, niin poistin teippauksen.  Lasikuidun kovetettua hioin pois ”piikit” ja epätasaisuudet. Sitten kittaukset…. hiomiset… ja gelcoatin pintaan niin homma on valmis primerin levitykseen. Vanhat primerit oli väriltään musta, uusi primeri on valkea.

Pohja on kauniin valkoinen….. Paitsi ettei koko pohja…. Kun laitoin primeriä, niin joka kohtaan ei näköjään tullut yhtä paljon.

Moottorin etukannakekin on korjattu. Päivitän sen korjauksen tänne jossain vaiheessa….