Pyörivän penkin asennus

Kevät 2013 penkeille pyörivät jalat

Kesällä 2012 asennetut uudet penkit toimi erittäin hyvin koko kesän. Muttei mitään niin hyvää etteikö sitä voisi parantaa. Eväitä syödeää tuli monesti mieleen…saisipa nää pekin pyörähtämään pöytää kohti..

Venenäyttelystä tuli sitten hommattua uudet jalat penkeille. Nyt voi penkin pyöräyttää ympäri. Näin voi paremmin
hyödyntää konekopan päälle rakennettua pöytää.

Uusissa jaloissa on myös pituussäätö. Penkit sai helposti kiinnitttyä uusiin jalkoihin kun ne oli saman valmistajan (Ergon) kuin penkitkin.

Penkit on kiinni jaloissaan ja ne jää odottamaan kiinnitystä veneeseen.

28.3.2013

Yleensä pääsiäisenä on monta vapaapäivää. Nytkin uhrasin hieman aikaa veneelle.

Finmarin lattia on 5mm lasikuitua ja siinä on jäykistäviä ”palkkeja”. Pelkkään 5mm lasikuituun ei kannata kiinnittää tuollaisia pyöriviä jalkoja.

Keksin kaksi vaihtoehtoa miten ne kiinnittää. Helpoin tapa lieneen olisikiinnittää liimalla ja ruuvaten iso (500mm x500mm x 25mm) vaneri nykyisen lattia päälle ja siihen ruuvaten jalat kiinni. Tuo tapa ei ole esteettisin….

Se toinen tapa…. Porataan lattiaan 160mm halkasijaltaa oleva reikä, tarkistetaan kotelossaolevan uretaanin kunto, tarvittaessa poistetaan märkä uretaani. Tehdään lattiaalle vahvikkeet, lisätään koteloon uudet uretaanit, korjataan lattia jakiinnitetään penkit ruuvaten.

Jotta saisi täyden varmuuden lattian rakenteesta, täytyy ensimmäisenä irroittaa polttoainesäiliön päällä oleva kansi. Kansi on alkuperäisesti kiinnitetty 6 ruuvilla runkoon. Todennäköisesti saumassa on ollut jonkinasteinen tiiviste.

Meidän Finmarissa kannen saumaan oli laitettu jokin tiivistemassa. Tuo on ollut järkevä ratkaisu, tiivistemassa on estänyt veden pääsyn lattian alle. Tietystituo massa aiheuttaa tässä vaiheessa lisätöitä. Vanhat massa kannattaa poistaa huolella, jotta uusi massa ottaa kunnolla kiinni.

Kun lattia on avattu kannattaa samalla tarkastaa polttoainemittarin johdot ja kaikki läpiviennit. Polttoainesäiliö on kiilattu sivusuunnassa uretaani paloilla runkoon, nyt on hyvä tarkistaa myös tuo kiinnitys.

Ensin porasin 160mm reijän kuljattajan puolelle.

Ainakin kuljettajan puoleinen kotelo on täysin kuiva. Joten tältä puolelta ei tarvitse ottaa uretaania enempää pois kuin minkävahvikepalojen rakentaminen vaatii. Uretaani ei näytä ihan tuoreelta,mutta se on kuivaa. Joten en ainakaan tällä hetkellä uusi sitä.

1.5.2013

Navigaattorin puolelle tehtiin myös samanlainen reikä…. sillä puolella tilanne ei ollut yhtä hyvä. Pohjalla oli kosteutta, samoin nousulistan pokkauksen päällä.

Vuosi sitten keskustelin toisen Finmarin omistajan kanssa. Hänen Finmarissa kanssa oli kosteutta navigaatorin puoleisessa kotelossa. Hän oli löytänyt vuotokohdan konetilan ja lattian kulmassa olevan tiikkilistan alta. Siellä oli reikä, jota hän epäili tyyppi/rakenneviaksi. En vielä ole irroittanut oman veneeni tiikkilistaa.Toisena vuotokohdan hän arveli olevan nopeus/kaikuanturin kiinnityksessä. Ruuvin reikiä ei ole tiivistetty riittävän hyvin.

Täytyy jatkaa tutkimista….

30.6.2013

Tässä vaiheessa penkkien jalat on jo paikallaan. Mutta kerrotaan kuitenkin miten tuo kaikki oikein tapahtui.

Tuo kosteus joka oli navigaattorin puoleisessa kotelossa taisi enemmän olla kuvittelua kuin todellista.

Annoin reijän olla omissa oloissaan noin 2vk ja sitten tutkin tilannettauudestaan. Uretaani tuntui ihan kuivalta. Varmuuden vuoksi purin uretaaniavielä lisää pois, jotta voisin olla täysin varma tilanteesta…..  Ei löytynyt lisää kosteutta, hyvä niin. Seuraavaksi täytyi asentaa tukipalat lattian alle.

Käytin tukipaloina 25mm koivuvaneria. Jotta lattian alle saisi riittävän ison kiinnitysalustan, täytyy  vanerit laittaa useammassa palassa. Tässä tapauksessakahdessa palasessa.

Lattiaan porattu 160mm reikä asettaa rajoitukset palojen mitoille.

Lattiaan merkitään jalkojen ruuvien paikat, vahvikepalat tulee olla n.5cmleveämmällä/pitemmällä kuin ruuvien kiinnitykset.
Jotta palaset saataisiin asennettua poratusta reijästä, niin niiden tuleeolla max. puolet poratun reijän halkaisijasta. Pituuden määrää kiinnitysruuvien etäisyys.

Pituussuunnassa uretaania tulee poistaa niin paljon että, palikan mahtuu työntämään kokonaa toiselle puolelle ja sieltä liuttaa takaisin, niin että,palanen on keskellä reikää. Ensin kannattaa asentaa se palanen joka jää lattianalle myös veneen sivusuunnassa.

Palikoiden kiinnitys.

Ennen kuin palat ruuvataan kiinni lattian alapintaan, on niihin hyvä laittaaliimamassaa. Itse laitoin liimamassan siinä vaiheessa kun palikat oli lattian alla, muttei vielä ruuvattu. Palikoiden ruuvaamista helpottaa kun poraa lattiaan kiinnitusruuville valmiiksi sellaisen reijän johon ruuvi mahtuu tipauttamalla.

Keskimmäiseen palikkaan porataan kaksi reikää joista saadaan ruiskutettua uusi uretaani koteloon.

Kun uretaania on saatu ruiskutettua oikea määrä, niin asennetaan porattu palanen takaisin. Jokaiseen mahdolliseen väliin kannattaa laittaa tiiviste/liimamassaa.

Penkinjalan voi ruuvata kiinni samantien. Ei tarvitse odotella uretaanin tai liimojen kuivumista. Ne kuivuu siellä ihan omia aikoijaan.

Polttoaine tankin kannen saumoihin laitoin tiivistemassaa ja uusiaruuveja. En suosittele liimamassan käyttöä kannen saumoihin. Tiivistemassa onhelpompi irroittaa seuraavan tarkistuksen yhteydessä.

Tässä vaiheessa vielä asennettiin lattiaan vanha matto. Laitan lisää kuvia valmiista työstä kun lattiaan on hommattu uusi matto.
Ensimmäiset koeajot on myös suoritettu…. tyytyväisiä ollaan ainakin vielä.